Пловдивчани и гости на града отдадоха почит на загиналите в Илинденско

...
</TD
>Пловдивчани и гости на града отдадоха почит на загиналите в Илинденско
Коментари Харесай

Пловдив отбеляза 120 години от Илинденско–Преображенското въстание

Пловдивчани и посетители на града отдадоха респект на починалите в Илинденско - Преображенското въстание през днешния ден, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .Въстанието е избухнало на 2 август 1903 година.

Церемонията се състоя на паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония в квартал " Кичук Париж ". Водещ бе артистът Симеон Алексиев.

Събитието бе почетено от голям брой политици, а точно кметът, зам.-областният шеф Атанас Ташков, зам.-кмета на превоза, както и водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Карачаканов.

Тържественото словото на Карачаканов бе малко, само че прочувствено. Той напомни историята и даде образци от нея.

" Илинденско-Преображенското въстание e най-голямото, най-продължителното, най-успешното и най-добре проведеното българско въстание против турското иго. Нека да споделяме нещата с същинските им имена. Те застанаха да защитят своята чест като българи. Честта на своите дами и своите деца и да извоюват своята независимост ".

Той даде като образец опълченците на Шипка, Априлското въстание и сподели,че тогава е имало хора, които са се жертвали, с цел да има България.

" Трябва да почитаме и да се поучаваме от историята. Защото този народ, които не помни своята история, не помни своя жанр, не помни своите сънародници в потребност, подобен народ няма бъдеше. Това ни споделя образеца на въстанието "

През цялото време боен духов оркестър и комитет " Родолюбие “ допринасяха за достоверността на събитието.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР